Interactieve zelf-resonantie

Afhankelijk van de vraag zet ik verschillende methoden in. Naast methoden die geent zijn op de cognitieve therapie, werk ik met het onbewuste, omdat dit ons veel informatie kan geven als we niet helder krijgen wat ons belemmert. Centraal staat systemisch werk volgens de methode van Interactieve zelf-resonantie. In tegenstelling tot familieopstellingen staat bij deze methode de identiteitsontwikkeling en zelfreflectie centraal.

We  werken met het verlangen naar verandering van iemand of met een vraag naar meer inzicht of met een poging tot zelfreflectie door het formuleren van een enkele zin.

 

 Split

De grondlegger van deze methode is Franz Ruppert. In zijn boeken legt hij uit dat ingrijpende ervaringen of trauma’s ertoe kunnen leiden dat we een ‘split’ maken in onze persoonlijkheid. We doen dit wanneer een situatie heel bedreigend is en we geen uitweg zien. Deze reactie is onbewust en onttrekt zich aan onze bewuste wil. Er ontstaat op dat moment een traumadeel dat onze reactie op de schokkende gebeurtenissen vertegenwoordigt. Daarnaast vormt zich een overlevingsdeel dat helpt alles te doorstaan. Dit deel is niet meer behulpzaam in het hier en nu. Tot slot is er een gezond deel waar we steeds meer contact mee maken.

 Wisselwerking

In jezelf vindt voortdurend een wisselwerking plaats tussen de verschillende delen. Tijdens een opstelling van het verlangen leer jij de verschillende delen van jezelf kennen. Dit geeft je inzicht in je overlevingspatronen en wat moeilijk onder ogen is te zien. Er wordt toegang gezocht tot datgene wat onbewust nog steeds van invloed is op onze identiteit en ontwikkeling.

 Sporen

Een traumatische ervaring kan uiteenlopen. Soms is het een ongeluk of een (natuur)ramp. Soms zijn het meerdere ingrijpende gebeurtenissen als ziekte en verlies. Of er is een voortdurende situatie waarin iemand niet de steun krijgt en veiligheid ervaart, die nodig is. Als er zoiets heftigs gebeurt, dan laat dit zijn sporen na. Het kan vele jaren later nog invloed hebben op je dagelijkse leven en functioneren.

 Professionele begeleiding

Als je reeds op jonge leeftijd te maken hebt gehad met schokkende gebeurtenissen, heeft dat invloed op de ontwikkeling van een eigen ik en een eigen wil. Het kan voorkomen dat je je lange tijd niet bewust bent van deze invloed juist omdat het op jonge leeftijd al speelde. Vaak ben je erg op je omgeving gericht en weinig op je eigen behoeften. De methode is zo ingericht dat deze je ondersteunt in je eigen ontwikkeling en tegelijkertijd de professionele begeleiding biedt die het jou mogelijk maakt hierin stappen te maken.